Op je gemak stellen bij ongemak
  • Ilona Kröber

Op je gemak stellen bij ongemak

Vanaf nu stel ik je af en toe praktijkruimtes voor, waar ik de therapeut, arts of coach heb geïnterviewd over hun zorgruimtes. Het interview is voor beide partijen van nut. Voor mij om de behoeftes van de eigenaar, het personeel en de gebruiker beter in kaart te brengen. Én voor de praktijkhouder is het belichten van de ruimtelijke toepassingen met drie do’s & don’ts een kans de ruimtes vanuit een ander perspectief te bekijken. In mijn blogs ga ik één aspect verder uitlichten.

Interview

Laatst was ik bij Laura, diëtiste met eigen praktijkruimte aan huis. Zij was zich er degelijk van bewust, dat een aangename sfeer de gesprekken en daarmee de therapie ten goede komt. 

We hebben voor het korte interview met een kopje thee plaats genomen in haar gezellige fauteuils.

Laura heeft degelijk stilgestaan bij het inrichten van deze ruimte en het op z'n gemak stellen van haar cliënten. Zodat in deze open sfeer een gesprek kan plaats vinden, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dit is al erg goed gelukt! Vandaar dat ik hier alleen inga op de details.

De drie do’s & don’ts waren:

DO: 

  • een gemoedelijke sfeer gecreëerd
  • een persoonlijke uitstraling ingebracht in de ruimte, zonder veel poespas
  • een open sfeer gecreëerd

DON’Ts:

  • nog inefficiënte verlichting, waar verandering op de planning staat
  • iets teveel meubilair en planten voor de afmetingen van de (kleine) ruimte
  • het kleurgebruik is iets te dof/somber voor de afmeting van de ruimte met weinig daglicht 

Verlichting

Omdat in de ochtend weinig direct daglicht naar binnen kan stromen, zou het prettig zijn, kunstlicht te gebruiken voor de ruimte. In dit geval volstaat helaas niet een enkel peertje of hanglamp. De oplossing zou een plafondlamp zijn bestaande uit richt-spots. Hiermee kan door indirect licht te gebruiken een aangename sfeer worden gecreëerd. Mocht er dan nog behoefte zijn aan sfeerverlichting, zou een wandlamp uitkomst bieden.

Wat doen spotjes?

Spotjes werken heel handig vanuit het plafond. Zij richten hun lichtbundels op een deel van de muur of het plafond. Deze lichtbundels worden dan vanuit daar de ruimte in weerkaatst. Dit noem je dan indirect licht. Direct licht vanuit het plafond daarentegen straalt vooral naar beneden. Het lichtbundel verliest zijn kracht en lichtsterkte en verdwijnt in het niets richting de vloer. De afstand van ruim twee meter tot de vloer is gewoon te groot, om gereflecteerd te kunnen worden. Op die manier wordt de ruimte onvoldoende verlicht, oogt donker en schept tegelijk weinig sfeer.

Reflectie

Alleen bij reflectie hebben we de indruk van een verlichte kamer. Sommige nieuwere armaturen werken direct met een geïntegreerde reflectie’schaal’ om de lichtbron heen.

Subtiele bijdrage aan beleving

Verlichting kun je ervaren als een technisch onderdeel van de ruimte. Toch wordt de werking ervan als subtiel positief of negatief ervaren. In het geval van een praktijkruimte, wordt verlichting als zorgzaam of als ietwat koud ervaren. Nu heb je een keuze hoe je cliënten wilt ontvangen.

 

Een volgende blog is gewijd aan het onderwerp zorg dragen voor je ruimte.

interieurontwerp, sfeer, praktijkruimte, zorgruimte advies, geborgenheid, op z'n gemak zijn, verlichting, do’s & don’ts

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram