Een fenomeen in ruimtelijkheid
  • Ilona Kröber
  • Blog

Een fenomeen in ruimtelijkheid

Hoe ervaar je ruimte? En waarvoor zou dit goed zijn?

Ruimtelijkheid ervaren in een ruimte is nauw verbonden met weelde. Het geeft een gevoel van rijkdom. Je hebt een bepaald overzicht en tegelijkertijd worden je ogen gestimuleerd. De veranderende vormen blijven boeien. 

Een constant veranderende ruimte

We zijn ons er meestal niet van bewust dat een ruimte waar we ons doorheen bewegen voortdurend verandert. Het lijkt vanzelfsprekend. Ha, vaak zijn we toch niet met de ruimte bezig, maar nadenkend lopen we van A naar B. Mij overkomt het ook regelmatig.

Beeldtaal

Vandaar dat ik een sculptuur van Barbara Hepworth als voorbeeld neem, om het fenomeen ruimtelijkheid duidelijk te maken. In het geval van de sculptuur, veranderd de sculptuur met elke stap die ik rond het beeld loop.

Mijn ogen zien telkens een andere vorm. In het voorbeeld van B.H. speelt zij graag met detaillering om de objecten er vanuit alle hoeken anders uit te laten zien. De doorkijkjes zijn steeds anders van vorm en groottes! Ja, deze beelden blijven een enorme inspiratiebron voor mij. Niet voor niets ben ik helemaal naar Cornwall gereisd om een hele beeldentuin van Barbara Hepworth te bezoeken. Geweldig!

Ruimte 

Zo kan het ook zijn met een ruimte. Bij elke stap die ik in de ruimte zet, verandert het uitzicht en de hoek van waaruit ik naar de ruimte en de bijbehorende vormen kijk. Bij goed gebruik van de ruimte blijft elke hoek boeien, zoals bij dit sculptuur van B. Hepworth. Het blijft fascinerend. Dat noem ik dan ruimtelijkheid.

Een fenomeen in ruimtelijkheid

Tweedimensionaliteit

Misschien kun je je het beter voorstellen als je het tegenovergestelde ziet. Dan is een ruimte tweedimensionaal ingericht. Dat betekend dat et zicht vanuit iedere hoek bijna hetzelfde blijft en het meubilair tegen de muren staat. De bank staat direct tegen de muur aan, zodat de muur en de bank samensmelten. Hetzelfde geldt voor de eettafel. De lange zijde van de tafel staat tegen de muur en zittend op de stoelen heb je alleen zicht op de muur, niet op de ruimte.

Eentonigheid

Dergelijk geldt ook voor de keuze van vormen. Al het meubilair heeft een rechthoekige of vierkante vorm. Er is geen variatie in vormtaal. De bank, de eettafel, de keuken en het keukeneiland zijn allemaal rechthoekig. Hierdoor ontstaat niet zoals je misschien zou verwachten balans, maar juist eentonigheid. 

Groeperen 

Wil je ruimtelijkheid creëren in een ruimte, kun je meubilair het beste groeperen, zoals al vanzelfsprekend gebeurt met een eettafel omringd door stoelen. De zithoek vormt ook een eigen groep, die visueel nog eens wordt ondersteunt door een bijpassend vloerkleed. Planten kun je ook het beste groeperen, of als toevoeging een extra grote pot of plant plaatsen. Door de verschillende hoogtes en vormen van objecten ontstaat er ruimtelijkheid. Ook hier geldt dat lege ruimte op bepaalde plekken ten goede komt aan de ruimtelijkheid.

Veel plezier bij het uitproberen en schuiven met meubilair. Mocht je er niet uitkomen, bel me gerust.

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram