Stressvrije werkomgeving: Goede akoestiek
  • Ilona Kröber

Stressvrije werkomgeving: Goede akoestiek

Afgelopen donderdag was ik op Design District in Rotterdam. Hier heb ik inspiratie vergaard en me geïnformeerd over vernieuwde materialen, producten en toepassingen.

Prettige werkomgeving

Onze omgeving heeft invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. In de werkomgeving is dit voor mij van belang, zodat we ons op ons gemak voelen én goed kunnen presteren. Dit heb ik in mijn achterhoofd meegenomen bij het bekijken van het vakevenement interieurdesign.

Vandaag wil ik de akoestiek op de werkvloer belichten.

Je kent goed het effect van sneeuw. Zodra buiten een laag sneeuw op straat ligt, is het geluid als het ware ingepakt en klinkt alles zachter aan je oren. Ik heb al vaker gehoord, dat dit als bijzonder wordt ervaren.

Juist dit kalmerende effect tracht ik ruimtes mee te geven met een interieurontwerp.

Gelukkig is in de afgelopen 20 jaar veel verbeterd. Toen werden werkomgevingen standaard voorzien van alleen maar ‘lelijke’ systeemplafonds. Sindsdien zoek ik naar praktische oplossingen, die ook decoratief mogen zijn. Lees: aangenaam voor oor én oog.   

Absorptie van zachte en harde materialen

Akoestische elementen kunnen eenzelfde kalmerend effect leveren aan een interieur als sneeuw. Zintuigelijke prikkels worden teruggebracht en we kunnen ontspannender ons werk doen.

Je weet het waarschijnlijk wel, harde oppervlaktes weerkaatsen het geluid: zoals harde vloeren, muren, tafelbladen en kasten. 

Zachte materialen absorberen een deel van het geluid. Dit is op de werkvloer de vloerbedekking, gestoffeerde stoelen, een akoestische scheidingswand tussen bureaus én gelukkig steeds meer planten. Juist planten dempen het geluid op de golflengte van de stem.

Het systeemplafond en kasten, uitgerust met een geïntegreerd geluiddempend schuim verbeterd de akoestiek en zijn meetbaar.

Geluidseffect

Hier op het vakevenement was merkbaar dat ons welbevinden op de werkvloer steeds beter op waarde wordt geschat. Dit mag ook wel. Het geluidseffect op onze prestaties is veelvuldig onderzocht.

Prestaties, het leereffect en motivatie op bijvoorbeeld scholen kunnen sterk dalen bij bestendige geluidsoverlast (Evans, 2006).

Van de meubilering en stoffering gaat een bepaalde klank uit. De gebruikte stoffering, om zachte of veelal harde materialen te gebruiken speelt een grote rol of het geluid aangenaam zacht tot je oren spreekt.

In een psychologisch onderzoek naar het gebruik van therapieruimtes (Thomas, Buchholz, & Dahl, 2011) is geconstateerd, dat zachte elementen zoals vloerkleden, gestoffeerde stoelen en raambekleding bijdragen aan een kalmerende sfeer. 

Akoestische panelen

Op Design District was mijn focus gericht op decoratieve akoestische panelen voor muren. Sommige bestonden inmiddels! uit natuurlijke materialen in combinatie met één laag kunststof, die recyclebaar zijn. De aaibaarheid voor oog en oor sprak me aan, net als de decoratief-abstrakte waarde.

Conclusie

Een goede akoestiek helpt bij het verhogen van je concentratie en effectiviteit in je werk. Het neemt zintuigelijke prikkels weg en helpt bij het ontspannen en stressvrijer werken. Tel daar de aaibaarheid en decoratieve waarde van de gevonden akoestische panelen bij op. Zo heb je al goede oplossingen voor op de werkvloer.

Werk jij in een stimulerende werkomgeving, of juist niet? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

werkplek, gefocust werken, HSP

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram